Wat doen wij, wie zijn wij? Dat ben jij!

Netwerk van goeddoeners en burgerkracht.

Dit is een netwerk van doeners voor doeners. Help je mee? We maken van Rotterdam een Urban kringloop city. Groene straten en mens- en bij-vriendelijke  buurten. 

Particihoe?- particiwat!-samenleving?

Effe snel kijken: Particihoe Info presentatie met koppelingen voor gebiedsregisseurs en stadsbestuurders, particihoe? 2020.pdf want wij willen wel graag samenwerken. Voor de rest werken we op eigen kracht. Dus neem gerust een kijkje in onze keuken.

Huidige activiteiten vanaf  2019 en nu in 2020: 

Particiwat! Voor de Doeners;

Dit kunnen we samen zelf doen voor beter rondkomen, buurt, milieu en zelfredzame gemeenschap: 
Zelfredzame burgers en kringloop maatschappij op buurtniveau. Burgers stropen de mouwen op. Wij blazen op geheel buurt-eigen manier mee met de energietransitie, de circulaire economie en de gevolgen van digitalisering/systeemwerking binnen de samenleving.

Focus op;
✔ Gewoon doen.

✔ Zelfredzaamheid met smalle knip. Uit in de buurt voor weinig. Dat is geinig. Op loop en fietsafstand.
✔ Meer planten, minder weggooien, herstel, hergebruik en deeleconomie.
✔ Doe langer met spullen, koop tweedehands en recycle/upcycle.
✔ Help elkaar met repareren, gooi niet weg maar breng het naar lokale kringlopers.

Niets te doen? Hallo hiero! 

"Er gebeurd niets in de buurt!" Dat is dus een grote misvatting. Er zijn enorm veel kleinschalig leuke dingen om te doen. Alleen hoe vindt je die? Gewoon, door ze te delen op onze nieuwsgroepen. Vele ogen kijken mee en zo brengen ze de stad  in kaart.

Digitalisering de baas. Slimme burgers geven tips via websites en socialmedia. Wij/jij houden die stroom aan informatie zelf bij.  Ook jij kan een buurt speurder en editor worden via bijvoorbeeld Facebook. Via deze groepen kun je dagelijks nieuws over wat er is te doen volgen. Bijna   elke dag is er wat te vinden om te doen.Er worden gemiddeld 5 berichten per dag geplaatst. Alles wat maar  gaat over leuke dingen doen in stad en buurt en bovendien lief is voor de beurs. En over hoe je zaken zelf kunt regelen als je een burger initiatief wil nemen. Kan je het niet vinden. Belchat, mail maar. Waar 14 010 en Vraagwijzer de weg niet weet. Zijn wij wel wegwijs. Dus je hoeft niet langer je suf te zoeken binnen deze ingewikkelde maatschappij. 

                                                                                        Zie kolom rechterzijde                                                                         

Spontaan beginnen

Van idee naar gewoon doen. In een flits. Niet iedereen wil  een stichting oprichten. Meestal gaat het zonder subsidie ook wel. Soms niet. Subsidie/sponsoring, is vaak erg onhandig en geeft veel gedoe. Het kan vaak ook zonder. Zeker met een mooi netwerk van doeners om je heen.

Maar lukt dat niet? Dan via de stichting of springt een lokale partij bij. Van idee, een verzameling mensen naar uitvoering in een paar weken. Bij voorkeur werken wij zonder subsidies op eigen kracht. De stichting is het vliegwiel en facilitator voor kleinschalige startende initiatieven en ondernemerschap in de ambachten. Wij beschikken over rechtspersoon/ruimte/sponsoring/netwerk en kennis. Toch ga je zelfstandig blijven. 

Wat hebben we bereikt

Vanaf 2009 zijn onnoemelijk veel initiatieven van de grond gekomen. De kentdoeners zoeken elkaar op en wisselen oplossingen voor huidige problemen met elkaar uit. Leggen banden aan met overheid en gebiedsbestuurders. Vele wijken hebben social media groepen gekregen. Houden zo alle anderen in de buurt op de hoogte van de vele activiteiten in de wijk en buurtweetjes. En chatten,posten, contacten er lustig op los. Positief opbouwend. Inspirerend met de spotligh op kleinschalige activiteiten. Rotterdam en omgeving barst van de activiteiten. We vinden en verbinden buurt zijn bloggers, vloggers en vergroten hun volgers. De hele media TamT(e)am gaat volledig op eigen kracht en wordt gedragen door gewone mensen in de straat. Betrokken wijkbewoners. Vormen zo een wijd vertakt netwerk. De netwerkers van Makers en Doeners zijn de vinders, verbinders en brengen informele wijknetwerken in contact met elkaar. Gewone buurtbewoners als spin in het web.

Sociaal ondernemer zit in ons allemaal

Niet in de zin van de overheid, maar gewoon doeners. Gewoon jij en ik die iets doen voor de  buurt. Rotterdamse burgers die met de sociaal-culturele en vooral de micro economische dynamiek van de stad zijn verbonden. Een mond vol. Maar gewone mensen die elkaar hebben gevonden werken samen. Dus je hoeft niet gestudeerd te hebben om iets op te zetten. Of dit nu wel of niet met winstoogmerk is, doet hier niet ter zake.

Doel

Zoeken, vinden en verbinden. Gewone wijkbewoners en hun initiatieven uit de regio. Mensen die investeren in buurt,wijk,stad. Maatschappelijk ondernemerschap, Focus op kleinschalige initiatieven. Simpel, eenvoudig, Zonder de malle molen van stadsbestuurders en overheidsbemoeienis,doen zij hun ding. Vandaar ons moto "Gewoon Doen!". Waarom doen we het moeilijk als het makkelijk kan.

Dus ""Doe gewoon!" en typisch Rotterdams.

Organisatie vorm:

Werken via informele netwerken. Kortom, wie kent wie en weet waar Abraham de mosterd haalt. De ervaring ligt letterlijk op straat We hebben het niet over de grote evenementen, maar over de kleinschalige initiatieven. Ambachten,winkeltjes, marktjes en alles wat er in de regio gemaakt wordt en gedaan om de buurt/stad nog leuker te maken. Bekendheid met hun inspanningen? Tja, daar ontbreekt het nog al aan.Daarom hebben we social media groepen in het leven gebracht. Om hun activiteiten  bekendheid te geven. Daardoor zichtbaar te maken voor bestuurders en inwoners. Overheid en burgers die vaak geen zicht hebben op wat er allemaal al wordt gedaan. Niets kost , of weinig en een schat aan positieve impulsen geeft aan de stad. Voorbeeld  Facebook Rotterdam WhatsUP! 

Visie

Wij zijn super lokaal.  Via informele lijn samenwerken. Naast de formele netwerken. En vooral laagdrempelig werken met mensen die normaal er niet tussen kunnen komen. Omdat ze niet de juiste netwerken om zich heen hebben. We helpen mee om met hun talent en passie vorm te geven ondanks de ingewikkelde samenleving. Ontwikkelen van gebiedsontwikkeling via coöperatieve informele netwerken. Nadruk op samenwerken. Vergaderen is niet nodig. De social media en chatbox vervangt informatie en overlegstructuren. De informatie stromen gaan direct van de bron naar de mensen die dit willen ontvangen en meedoen/denken. Startdocumenten Plan en aanpak cooperatieve gebiedsontwikkeling via informele sociale netwerken

Kernwoorden

Samen sturing en publieke waarde creatie. Rotterdammers maken de stad. Burgerkracht en co-operatieve gebiedsontwikkeling via informele netwerken. No nonsense aanpak. Non-profit vrijwilligersnetwerk/organisatie. Kruisbestuiving van grappige, leuke, blij makende ideeën en initiatieven. Burgers in zelfbeheer en regie. Frisdenkers. Social media als communicatie poort. Kleinschalig gaat bij voorkeur boven grootschalig.

Informele netwerken
Wij werken via informele lijnen. Dat betekend; we regelen het onder elkaar. Helpen elkaar. Geen subsidie of vergadering nodig. Kring van vrienden en vriendengroepen van vrijwilligers en sociaal ondernemers. De naam van dit netwerk is dus Makers en Doeners. Een vrolijke verzameling doeners, met passie voor de buurt en het milieu. Niet mauwen maar bouwen! Rotterdammers doen het op eigen kracht. Rotterdammers zetten hun stempel op de stad.

Contact; Stichting Makers en Doeners                     
Kamer van Koophandel:24477450

Drijvende kracht en WIJknetwerker Marjanne van Ginneken Telefoon 010-2203038 en 06-14037135
m.ginneken@live.nl

Netwerk van Rotterdamse goeddoeners en burgerkracht . Regio 010 Iedereen timmert mee aan de stad

© 2021   Gemaakt door Makers en Doeners.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden