WIJkcoöperaties

Introductie van the Right to Challenge

Nu is het recht om de gemeente uit te dagen geintroduceerd. Inwoners mogen zelf in eigen regie taken binnen het publiek domin opnemen en uitvoeren. Taken waarvan je denkt dat kunnen we beter, goedkoper. In 2015/2016 wordt het recht om de overheid uit te dagen binnen Rotterdam ingevoerd als experiment. Meedoen? Lees hoe in ;Right to Challenge

Hallo hiero! We bestaan al!

Cooperatief samenwerken. Betrokken wijkbewoners werken in Alexander nu al ruime tijd samen. En vormen zo netwerken. Makers en Doeners is 1 van die zelfregelende netwerken. Wij zetten de WIJ weer in de WIJk. Waarom? Om weer betrokken  en zelfwerkzaam bezig te mogen zijn. En zelf onze zaken te kunnen regelen, met elkaar.

WIJ werken via sociaal ondernemers. Mensen die investeren in de stad en buurt. Met of zonder Kamer van Koophandel nummer.Dus iedereen.

Het was hot. Huiskamer van de wijk Rotterdam. Zie voorstel aan de Raad motie_exploitatielasten_huiskamers.pdf Het plan was wijkbewoners stellen hun huiskamer open voor de Buurt. En de gemeente Raad wilde dit gaan ondersteunen.Wijzelf zorgcooperatie Klussen, huishouden, zorg, persoonlijke verzorging, tuinonderhoud kunnen we zelf regelen. . Maar het is weer heel veel instellingen geworden die wijkbewoners wegdrukken. Hoezo zelfwerkzaamheid? Geef ons gewoon het regie terug. Geld die zo hard nodig is om te kunnen starten, verdwijnt in de bureaucratische/institutionele pot. En ondernemende wijkbewoners wordt vrijwilligers gemaakt. Als of wij het net zelf kunnen?

Intressant om te lezen: Amsterdam overweegt deze initiatiefvoorstel aan te nemen. Amsterdam.raadsinformatie.Initiatiefvoorstel_getiteld_Ruim_baan_voor_sociale_ondernemingen.pdf en

 Onze leefruimte is in de aanbesteding gedaan, terwijl wij het eigenlijk ook zelf kunnen/willen regelen. Maar niet voor niets. En zeker niet alleen maar als vrijwillligers van deze ingehuurde instituties. Dan willen we het, -als het kan-  liever zelf regelen via het stimuleren van sociaal ondernemerschap. Waarom?. Duurzamer.Wij kunnen het veel goedkoper kunnen regelen. Wij doen dus allemaal samen een beroep op het burgerrecht. Deze is zojuist met algemene stemmen door de gemeenteraad Rotterdam aangenomen. Nu willen we het recht dat in deze regeling is samengevat gebruiken om het weer zelf te mogen regelen. Niet als vrijwilligers maar wijkondernemers. Die investeren in de wijk. 

Het publieke domein is in goede handen bij ons wijkbewoners.  Sterke kanten: geen of weinig overhead en grote betrokkenheid. Verbondenheid met de wijknetwerken en weten waar Abraham de mosterd haalt. Lokaal streetwise.

Een groep betrokken Rotterdamse burgers uit Rdam Oost zijn gestart met dit maatschappelijk initiatief. Een initiatief dat bovenal met de sociaal-culturele en de micro economische dynamiek van de stad is verbonden. Het gaat om het zelfstandig  werken, maar wel verbonden zijn met elkaar.

Doel: Ruimte voor wijkbewoners die sociaal ondernemen. Investeren in verbeteringen in de wijk. Met en zonder bedrijfmatige opzet. Maatschappelijk ondernemerschap met laagdrempelige aanpak. Pad banen naar uitvoering in eigen beheer van  taken binnen publieke domeinen. Activiteiten in eigen beheer ontwikkelen. 

Wat allemaal dan Marjan?

Van zorgclusters tot onderhoud buitenruimte.Zorgcooperaties. Zorgboerderij. Markthal Alexander  JouwmarktkraamVillage Trade Center model Laagdrempelige opstap naar zelforganisatie; open dagen, sport- en spelactiviteiten tot diensten als stadstuinieren en armoedebestrijding. Er zijn voldoende talentvolle gediplomerde en ervaren wijkbewoners voor dergelijke micro ondernemingen. Of liever cooperatief. Zelfredzaamheid, kunst en cultuur,schoon, heel en veilig, opvang, buurt buddys, leeshoek, ruilbibliotheek  etc.Kortom alles. Met andere woorden integraal. Generalistisch Het zijn alles doeners.

Wij hebben visie.  Een plan van aanpak. Zonder plan en visie verzandt het meestal in een vergader en discussie cultuur. Startdocument Plan van aanpak en rol Makers en Doeners in opzet van WIJkcooperaties. en het discussie stuk Het recht tot uitdagen en Buurtrechten.

Zelf beginnen? Goed idee! Wij zijn super local. Maar er is een netwerk die in verschillenden steden bezig is: Wijkcooperatie. Verschil is dat wij informele netwerken zijn met zelfstandige units. Nadruk op samenwerken.

Tip gratis downloaden: boek De ondernemende burger

Makers en Doeners kantoor: Kooikerweg 10 openingstijden woensdag 10.00-13.30 uur Be-zoekercentrum Rotterdam Oost.

Contact 

Tekst Marjanne van Ginneken oprichter en kartrekker voorstander Doe-democratie.

Opmerking

Je moet lid zijn van Makers en Doeners om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Makers en Doeners

© 2018   Gemaakt door Makers en Doeners.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden