Wat/hoe/waarom doen wij?

Doeners jij en ik dus.

2020-2022 Zijn er door de 2 jaar Covid maatregelen bijna geen fysieke activiteiten gedraaid. Met uitzondering van de online groepen en Repaircafe. Van 21 projecten zijn we teruggevallen naar 5. We hebben ons daarom tijdens de Covid periode speciaal toegelegd op Lobby/campagne menselijke maat terug in Rotterdams beleid en de kracht van informele netwerken in de Rotterdamse buurten. (Wijk aan Zet) En onze Rotterdam Duurzame/circulaire/ zelfredzame buurt en stad campagne begint nu.

Wij zijn zelfredzame buren, netwerk van ervaringsdeskundigen door heel 010 heen.

 
De Rotterdammers stropen de mouwen op. Wij zijn op geheel buurt-eigen manier aan de slag met leuke dingen doen in de straat, maar  ook met energietransitie, de circulaire economie en de vormen een tegenkracht tegen de gevolgen van digitalisering/systeemwerking binnen de samenleving.

 

Wij zoeken, vinden en verbinden.

Gewone wijkbewoners en hun initiatieven uit de regio. Mensen die investeren in buurt, wijk, stad. Maatschappelijk ondernemerschap, Focus op kleinschalige initiatieven. Simpel, eenvoudig, Zonder de malle molen van stadsbestuurders en overheidsbemoeienis, doen zij hun ding. Vandaar ons moto "Gewoon Doen!". Waarom doen we het moeilijk als het makkelijk kan. Dus "Doe gewoon!" is typisch Rotterdams.

Wat doen wij.

 • Gewoon doen. Dat kan ook zonder poen.
 • Beter rondkomen met inkomen. Tips op social media.
 • Uit in de buurt voor weinig. Dat is geinig. Doe dingen in je buurt. Facebook groepen.
 • Meer groen in de stad.
 • Menselijke maat lobby.
 • Lokale producten,
 • Culturele evenementen en markten creatieve stadsbewoners
 • Deeleconomie. Lokale kennis en faciliteiten delen.
 • Recycle/upcycle. Cafe en pinterest groep
 • Repareren kun je leren. Duurzame samenleving zelf regelen.
 • Gezellige doe en buurtjes nieuwsgroepen op Facebook, Pinterest, WhatsApp, LinkedIn. 
 • Doen in je buurtje. Hallo hierooh!  Effe opsnorreh Leuke dingen doen. Facebook buurtjes groepen.

 

De kreet "Er gebeurd niets in de buurt!" is niet waar. Er zijn enorm veel leuke dingen om te doen. Alleen hoe vindt je die? Gewoon, door ze te delen op onze nieuwsgroepen. Vele ogen kijken mee en zo brengen ze de stad  in kaart. Dus zorgen wij voor Facebook groepen waar je het wel in kan vinden en zelf kan doorgeven.. Ook jouw straat en buurtje is druk met leuke zaken  en nieuwtjes. Voorbeeld  Facebook Rotterdam WhatsUP! En Zevenkamp nieuws

Digitalisering de baas.

 

Je kunt je soms suf te zoeken binnen deze ingewikkelde maatschappij. Wij geven tips via websites en socialmedia maar vooral aan elkaar via chat, telefoon, mail. Wij/jij houden die stroom aan informatie zelf bij.  Wat ik niet weet, weet een andere doener. En wij hebben korte lijntjes bij de diensten en gemeente. Ook jij kan een buurt speurder en editor worden via bijvoorbeeld Facebook. Via deze groepen kun je dagelijks nieuws over wat er is te doen volgen. Bijna   elke dag is er wat te vinden om te doen. Er worden gemiddeld 5 berichten per dag geplaatst per buurtje. Alles wat maar  gaat over leuke dingen doen in stad en buurt en bovendien lief is voor de beurs. En over hoe je zaken zelf kunt regelen. Van kat zoek tot verkoop en weggeven. Kan je het niet vinden. Belchatmail maar. Waar 14 010 en Vraagwijzer falen, zijn wij wel vaak wegwijs. Dus je hoeft niet langer je de drie eerste letters van Rotterdam  te zoeken binnen deze ingewikkelde maatschappij. 

 

Heb je een idee, plan? Kun je gewoon direct beginnen.

je hoeft niet gestudeerd te hebben om iets op te zetten. Van idee naar gewoon doen. In een flits. Niet iedereen wil  een stichting oprichten. Meestal gaat het zonder subsidie ook wel. Soms niet. Subsidie/sponsoring, is vaak erg onhandig en geeft veel gedoe. Het kan vaak ook zonder. Zeker met een mooi netwerk van doeners en wegwijzen om je heen.

Maar lukt dat niet? Dan kunnen we je op weg helpen. Van idee, een verzameling mensen naar uitvoering in een paar weken. Bij voorkeur werken wij zonder subsidies op eigen kracht. De stichting is het vliegwiel en facilitator voor kleinschalige startende initiatieven en ondernemerschap in de ambachten. Wij beschikken over rechtspersoon/ruimte/sponsoring/netwerk en kennis. Toch ga je zelfstandig blijven. En blijf je baas over eigen idee.

 

Wat hebben we bereikt

 

Vanaf 2009 zijn onnoemelijk veel initiatieven van de grond gekomen. De ken doeners zoeken elkaar op en wisselen oplossingen voor huidige problemen met elkaar uit. Leggen banden aan met overheid en gebiedsbestuurders. Vele wijken hebben social media groepen gekregen. Houden zo alle anderen in de buurt op de hoogte van de vele activiteiten in de wijk en buurtweetjes. En chatten, posten, contacten er lustig op los. Positief opbouwend. Inspirerend met de spotlight op kleinschalige activiteiten. Rotterdam en omgeving barst van de activiteiten. We vinden en verbinden buurt zijn bloggers, vloggers en vergroten hun volgers. De hele media TamT(e)am gaat volledig op eigen kracht en wordt gedragen door gewone mensen in de straat. Betrokken wijkbewoners. Vormen zo een wijd vertakt netwerk. De netwerkers van Makers en Doeners zijn de vinders, verbinder en brengen informele wijknetwerken in contact met elkaar. Wij hebben veel impact. Onze gemeten maatschappelijke (meer)waarde   in 2020 is : €1.240.000*

 • De impactwaarde is het totale bedrag wat belanghebbenden tezamen besparen of in reguliere economie bereid zouden zijn te betalen voor dergelijke diensten en effecten, uitgedrukt in euro's. Dit bedrag is een indicatie en baseert zich op externe bronnen, MKBA’s, wetenschappelijke onderzoeken, maatschappelijke prijslijsten, etc. De daadwerkelijke waarde van een specifieke situatie kan daarom afwijken van deze indicatie. MEAXindex impact waarde

 

Hoe doen we het

 

Werken via informele netwerken. Kortom, wie kent wie en weet waar Abraham de mosterd haalt. De ervaring ligt letterlijk op straat We hebben het niet over de grote evenementen, maar over de kleinschalige initiatieven. Ambachten, winkeltjes, marktjes en alles wat er in de regio gemaakt wordt en gedaan om de buurt/stad nog leuker te maken. Bekendheid met hun inspanningen? Tja, daar ontbreekt het nog al aan. Daarom hebben we social media groepen in het leven gebracht. Om hun activiteiten  bekendheid te geven. Daardoor zichtbaar te maken voor bestuurders en inwoners. Overheid en burgers die vaak geen zicht hebben op wat er allemaal al wordt gedaan. Niets kost , of weinig en een schat aan positieve impulsen geeft aan de stad. Voorbeeld  Facebook Rotterdam WhatsUP! 

 

Visie en werkwijze

 • Wij zijn super lokaal. 
 • Informele netwerken. *
 • Werken via informele* lijn samen. Ook met de formele netwerken.  Laagdrempelig werken met mensen die normaal er niet tussen kunnen komen. Omdat ze niet de juiste netwerken om zich heen hebben.
 • Vormen netwerken van ervaringsdeskundigen en professionals samen. (co-operatieve netwerk democratie)
 • We helpen individuen mee om met hun talent en passie vorm te geven ondanks de ingewikkelde samenleving.
 • Hebben de 1e contouren ontwikkeld tot coöperatieve gebiedsontwikkeling via  formeel/informele netwerken.
 • Nadruk op samenwerken.
 • Vergaderen is niet nodig. De social media en chatbox vervangt informatie en overlegstructuren.
 • Korte lijntjes. De informatie stromen gaan direct van de bron naar de mensen die dit willen ontvangen en meedoen/denken. Startdocumenten Plan en aanpak cooperatieve gebiedsontwikkeling via informele sociale netwerken

Kernwoorden

Samen sturing en publieke waarde creatie. Rotterdammers maken de stad. Burgerkracht en co-operatieve gebiedsontwikkeling via informele netwerken. No nonsens aanpak. Non-profit vrijwilligersnetwerk/organisatie. Kruisbestuiving van grappige, leuke, blij makende ideeën en initiatieven. Burgers in zelfbeheer en regie. Frisdenkers. Social media als communicatie poort. Kleinschalig gaat bij voorkeur boven grootschalig.

 

*Informele netwerken
Wij werken via informele lijnen. Dat betekend; we regelen het onder elkaar. Helpen elkaar. Geen subsidie of vergadering nodig. Kring van vrienden en vriendengroepen van vrijwilligers en sociaal ondernemers. De naam van dit netwerk is dus Makers en Doeners. Een vrolijke verzameling doeners, met passie voor de buurt en het milieu. Niet mauwen maar bouwen! Rotterdammers doen het op eigen kracht. Rotterdammers zetten hun stempel op de stad.

Contact en info; Stichting Makers en Doeners                     

WIJ-netwerker verbindingen zoeker Marjanne van Ginneken Telefoon 010-2203038 en 06-14037135
m.ginneken@live.nl

© 2022   Gemaakt door Makers en Doeners.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden